Kuva: Fotolia

Lentoturbulenssi pahenee lähivuosien aikana? Syynä ilmastonmuutos

13.04.2017 11:45 - Senja Rapila

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa huomattavasti siihen, kuinka mukavaa lentomatkustaminen on.

Advances in Atmospheric Sciences -sivustolla julki tulleessa tutkimuksessa kerrotaan, että lentokoneturbulenssin uskotaan pahenevan tulevien vuosien aikana. Syyksi tutkijat arvelevat hiilidioksidin määrän laskua ilmakehässä.

- Tuorein tutkimuksemme antaa tähän mennessä yksityiskohtaisimman kuvan siitä, kuinka ilmastonmuutos voi vaikuttaa lentoturbulenssiin, tutkimukseen osallistunut tutkija Paul Williams kertoo.

Tutkimuksessa summataan, että happitason lasku vaikeuttaa lentokoneen navigointia vaakasuuntaisissa tuuliväänteissä, joka puolestaan aiheuttaa epävakautta ja horjumista lentokoneeseen.

Tuoreiden löydösten perusteella kertookin, että kevyt turbulenssi voi lisääntyä lähivuosien aikana jopa 59 prosentilla ja juomia kaatava, keskitasoinen turbulenssi puolestaan 75 prosentilla. Huolestuttavaa on, että tutkimuksen mukaan todella huomattava ja voimakas turbulenssi, joka voi vahingoittaa matkustajia ja henkilökuntaa, voi lisääntyä jopa 149 prosentilla.

Mikäli siis turbulenssi on sinun mielestäsi kamalinta mitä tiedät, kannattaa matkustella maailmalla ennen kuin turbulenssin odotetaan pahenevan.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös: Vihaatko turbulenssia? Katso, mihin lentokoneessa kannattaa istua

Kilpailut

Uusimmat