Kuva: Senja Rapila

Tom of Finland -tähti Pekka Strang: "Olemme ehkä puolivälissä tasa-arvon suhteen"

23.02.2017 13:15 - Rea Tallgren

Strang näyttelee elokuvassa maailmankuulua kuvataitelija Touko Laaksosta.

Tom of Finland -elokuva saa ensi-iltansa huomenna 24.2. Elokuvassa Touko Laaksosta, eli miestä nimimerkin takana, näyttelee Pekka Strang. Elokuvan on ohjannut Dome Karukoski

Elokuvaa on esitetty jo muutamaan otteeseen yksityisnäytöksissä. Yksi koskettavimmista palautteista tähän mennessä koski Karukosken mukaan Laaksosen ja hänen kumppanista Velin (Lauri Tilkanen) välistä rakkautta.

- Toukon sukulaiset olivat niin liikuttuneita Pekan ja Lauri Tilkasen roolisuorituksesta, että se oli yksi suurimpia hetkiä mitä olen kokenut viimeisen kymmenen vuoden aikana. He olivat nähneet Toukon ja Velin uudestaan valkokankaalla, Karukoski kertoo SuomiRockin haastattelussa. 

Elokuvan katsojakunta on yllättänyt Karukosken - ja myös liikuttaa häntä. 

- Turun ensi-illassa harmaahapsiset ihmiset kävelivät kyyneleet silmissä. Oli mahtavaa, että kuusi-seitsemänkymppiset pystyivät nauttimaan elokuvasta, Karukoski sanoo. 

(kuva: Senja Rapila)

Strang myötäilee. 

- Ehkä hienointa oli se, että yhteen yksityisnäytökseen tuli paljon ihan tavallisia äijiä ja he kehuivat elokuvaa. Kertoo ehkä hieman meidän ennakkoluuloista, että luulimme, ettei heitä juurikaan tulisi. 

Elokuva antaa arvokkaan muistutuksen siitä, kuinka huonosti asiat olivat seksuaalivähemmistöillä vielä muutama vuosikymmen sitten. 

- Ei tänäkään päivänä kannata jeesustella. Me olemme ehkä puolivälissä tasa-arvon suhteen. Oikea tasa-arvo on ehdotonta, se on kaikille sama. Toisaalta pitää myös iloita siitä, että otamme koko ajan askelia eteenpäin ja on hyvä tiedostaa, että tuollaista se on ollut ja tuonne emme missään nimessä ikinä halua palata.

Strang summaa elokuvan viestin kauniisti. 

- Taiteen yksi tärkeimmistä tehtävistä on tuoda toivoa, ja toivon, että kun on nähnyt tämän elokuvan, ehkä ajattelee, että tämä maailma on ihan hyvä paikka. 

Tom of Finland saa ensi-iltansa perjantaina 24.2. 

Lue myös: Arvostelu: Itkin Tom of Finland -elokuvaa katsoessani, mutta en siksi, että se oli hyvä

Kilpailut

Uusimmat