Kuva: Fotolia

Satoja koiranpentuja tuotu laittomasti Suomeen – sairaat pennut kuolleet seuraavana päivänä

11.08.2017 15:15 - Rea Haverinen

Poliisi myös kertoo sellaiset merkit, joiden pitäisi saada koiranostajalla hälytyskellot soimaan.

Helsingin poliisilaitos kertoo tuoreessa päivityksessään Helsingin Östersundomissa asuvan naisen myyneen netti-ilmoitusten kautta sekarotuisia koiranpentuja jo useamman vuoden ajan. Koirat on poliisin mukaan tuotu laittomasti maahan lähinnä Virosta ja muualta Baltiasta.

"Tällä hetkellä syyteharkinnassa on noin 400 koiriin liittyvän rikoksen vyyhti. Epäillyt petokset, salakuljetukset ja eläinsuojelurikokset ovat tapahtuneet vuosina 2014–2016. Näiden jälkeen tapauksia on tullut lisää", poliisi kirjoittaa. 

Poliisin mukaan koiria on myyty netin myyntisivustoilla muutaman sadan euron hintaan. Arviolta koiria on tuotu Suomeen satoja. Niiden kaupittelun tuoman taloudellisen hyödyn uskotaan olleen satoja tuhansia euroja.

"Myyjä on väittänyt pentujen olevan suomalaisia tai laillisesti maahantuotuja, rokotettuja ja sirutettuja. Hän on esittänyt muun muassa koirien EU-passin ja muita virallisen näköisiä virolaisia asiakirjoja. Todellisuudessa koirat on tuotu maahan laittomasti, ja useilla koirilla on ollut parvovirus, johon koira on kuollut pian ostamisen jälkeen", poliisi kirjoittaa. 

Älä ota koiraa tutkimatta taustoja

Usein koiran hankkimista suunnittelevat ihmiset eivät ota asioista riittävästi selvää etukäteen vaan edistävät laitonta ja eläinten etujen vastaista toimintaa, poliisi muistuttaa. Pentutehtailta hankittuihin ja ylipäänsä ulkomailta tuotuihin koiriin liittyy useita vakavia riskejä.

"Vaikka koira näyttäisi ulkoisesti ostohetkellä voivan hyvin, se saattaa kantaa erilaisia tauteja, kuten rabiesta ja ekinokokkoosia, jotka voivat olla ihmiselle hengenvaarallisia", kirjoituksessa kerrotaan. 

Millaiset asiat koiraa ostaessa sitten pitäisi osata ottaa huomioon? 

- Ammattimaisella tuojalla tulee olla esittää TRACES-terveystodistus, Eviran voimassaoleva rekisteröinti-ilmoitus ja eläinkuljettajalupa.*

- Käteismaksu ja se, että koiran saa mukaansa heti, viittaavat usein pentutehtaaseen.

- Jos ostat koiran ulkomailta, kannattaa pyytää etukäteen koiran passista kuva.

- Lisäksi pitää varmistaa Aluehallintovirastolta, että myyjä on ilmoittanut viranomaiselle ammattimaisesta tuonnista.

- Pyydä myyjää tekemään kauppakirja. 

*Mikäli näitä papereita ei ole, kannattaa ilmoittaa laittomasta toimijasta toimijan kunnan valvontaeläinlääkärille.

Lue myös: Game of Thrones -sarjan järkyttävä sivuvaikutus: Ihmiset hamstraavat ja hylkäävät husky-koiria!

Lähde: Helsingin Poliisilaitoksen Facebook-sivut

Arvostele artikkeli

Uusimmat