Suomalaisjuontaja vertaili lähetyksessä itseään ja kehitysvammaista siskoaan - lopputulos yllätti

22.01.2019 11:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Moni ehti jo säikähtää, mihin spiikki oikein lopulta johtaa.

Radio SuomiRockin juontaja Rea Haverinen pohti taannoisessa lähetyksessään sitä, miten on mahdollista, että joissain perheissä jokaisesta lapsesta tulee omalla sarallaan erittäin menestynyt. 

Kyseinen pohdinta innosti Haverista miettimään myös omaa perhettään, ja sitä, mitä hänestä ja hänen siskostaan mahdollisesti olisi sanottavaa. Päätelmä oli seuraavanlainen:

"Minulla on siis vain yksi sisko. Siskoni on kehitysvammainen, mutta se ei todellakaan tarkoita sitä, että minä olisin päässyt elämässä jotenkin pidemmälle.

Hänellä on elämässä enemmän haasteita, kuin minunlaisella vammattomalla ihmisellä, ja silti hänestä voisi kertoa esimerkiksi sen, että vastoin yleisiä odotuksia hän oppi lukemaan, kirjoittamaan ja puhumaan englantia. Hän osaa soittaa rumpuja, pianoa sekä kitaraa. Hän käy tanssitunneilla ja tekee käsitöitä ammatikseen. Sen lisäksi hänellä on ollut neljä loppuunmyytyä teatteriesitystä Jyväskylässä," Haverinen luettelee.

Mutta mitä Haverisen vanhemmat sitten esikoisestaan sanoisivat?

"Kun vanhemmat sitten pääsisivät kertomaan minusta, se olisi jotain seuraavanlaista. No se meidän Rea, se on toimittaja. Hän osaa puhua, lukea ja kirjoittaa. Kuten suurin osa suomalaisista 7-vuotiasta osaa," Haverinen päättää naurahtaen.

Haverisen spiikki sai kuuntelijoissa aikaan monenlaisia tunteita, jopa aluksi pientä jännitystä.

- Ihmisten mielestä se oli nimenomaan todella hauskaa. Moni kuitenkin myönsi pelänneensä sitä, miten spiikki jatkuu ja sanonko kenties jotain loukkaavaa siskostani, Haverinen kertoo.

Haverisen mukaan kaikki spiikissä todettu on kuitenkin totisinta totta. Hän muun muassa toteaa, että hänen siskonsa on esimerkiksi todella taitava tietokoneen käyttäjä.

- On niin helppoa ajatella mustavalkoisesti, että anna kun minä näytän sinulle. Vaikka todellisuudessa tilanne voi olla aivan toisenlainen, jos annetaan mahdollisuus oppia ja tilaa kehittyä.

Hyvänä esimerkkinä on vuosien takainen hetki, jolloin eräs ystävä pyysi Haverista kertomaan siskostaan.

- Kerran ystäväni kysyi minulta, että voisinko kertoa hänelle hänen koulutehtäväänsä varten, mitä olen opettanut pikkusiskolleni. Sanoin, että siihen en pysty, mutta totesin, että voin kyllä kertoa mitä hän on opettanut minulle. Hän on opettanut minulle esimerkiksi sen, että kaikki ihmiset pitäisi kohdata avoimin mielin, ja että melkein mitä tahansa voi oppia, jos on valmis näkemään vaivaa sen eteen.

Viimeisin vuoden aikana Haverisen sisko on ollut usein sairaalassa pitkiä aikoja sairauskohtausten vuoksi. Viime syksynä Haverinen oli viikon poissa töistä ollakseen siskonsa rinnalla sairaalassa.

- Sielläkin hän lohdutti minua ja sanoi: "Ei mitään hätää, olen sinun rinnallasi aina, olet minun paras ja ainoa siskoni."

Kuvan siskoksista pääset katsomaan alta. Radiossa kuullun spiikin pääset sen sijaan kuuntelemaan yläpuolelta.

Haverin sisko on aikoinaan kertonut myös ajatuksiaan rakkaudesta. Jutun löydät alla olevan linkin kautta.

Lue myös: Elli, 24: "Rakkaus on voimasana"

Kuuntele SuomiRockin Keskipäivää arkisin 11-14.

Radio SuomiRock ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat