Kuva: Mikko Räsänen

Nyt se on todistettu: Raskaan musiikin kuunteleminen on terveellistä!

23.03.2017 20:00 - Mikko Räsänen

Kaikki metallimusiikin fanit tietävät, että raskaan musiikin kuunteleminen tekee hyvää. Nyt se on todistettu myös tieteellisesti.

Ne, ketkä eivät ymmärrä heavy metal -musiikkia kauhistelevat sitä monin eri tavoin. Jotkut haukkuvat musiikin raskautta tai nopeutta, toiset eivät siedä metallilaulajien laulutyylejä, mitkä voivat vaihdella mörinästä kirkumiseen ja jotkut vierastavat hevikeikkoja, missä yleisö innostuu moshaamaan tai muodostamaan mosh pittejä. Onpa metallimusiikkia syytetty matkan varrella saatananpalvonnastakin niin maailmalla kuin Suomessa (lue täältä, miten suomalainen saarnaaja koki Black Sabbathin konsertin). Ja joka kerta, kun maailmassa tapahtuu kouluampuminen tai muu vastaava hirmuteko, niin jos ampuja on kuunnellut raskasta musiikkia, nostaa joku taho tuon musiikin yhdeksi hirmuteon mahdolliseksi syyksi.

Mutta onko noilla väitteillä perää? Ei todellakaan. 

Vuonna 2015 julkaistiin tutkimus, joka todistaa, että raskas ja aggressiivinen musiikki kuten heavy metal tai punk eivät lisää kuulijassaan aggressiota vaan niillä on pikemminkin rauhoittava vaikutus. Noita musiikkityylejä kuuntelemalla kuulija voi kanavoida ja purkaa omaa aggressiotaan ja siten rauhoittua.

Queenslandin yliopistossa Australiassa tehdyssä tutkimuksessa lähdettiin liikkeelle oletuksesta, että extreme-musiikki lisää suuttumusta, mutta tutkimuksen aikana asetelma kääntyikin päälaelleen, kun tulokset olivat päinvastaisia.

- Huomasimme, että musiikki säännöstelee surullisuutta ja ruokkii positiivisia tunteita. Kun kuulija tuntee vihan tunteita, hän haluaa kuunnella musiikkia, joka vastaa tuota vihaa. Musiikin avulla he pystyivät selvittämään tunteidensa koko kirjon, ja kuuntelemisen jälkeen he olivat taas aktiivisempia ja inspiroituneempia, tutkivat kertoivat Guardianille.

- Tutkimustuloksista käy ilmi, että vihamielisyys, ärsyyntyneisyys ja stressi kaikki laskivat musiikinkuuntelun seurauksena. 

Jos siis haluaa nyt kuunnella loistavaa metallia, kannattaa kuuntelu aloittaa vaikka saksalaisesta death metal -helmestä, joka löytyy täältä.

Lähde: Guardian

Kilpailut

Uusimmat