Kuva: Mikko Räsänen

Ultra Bra, julkaisetteko vielä uutta musiikkia?

28.08.2017 15:15 - Iiro Myllymäki

Ultra Bran tämänvuotinen comeback huipentuu Hartwall Arena -keikkaan joulukuussa. Kysymys uuden musiikin tekemisestä saa bändin pianistin ja säveltäjän Kerkko Koskisen mietteliääksi.

1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun suurin suomalaisbändi Ultra Bra ilmoitti tänään heittävänsä ison keikan Hartwall Arenalla 15. joulukuuta. Bändi teki jo aiemmin tänä vuonna odotetun paluun kolmella isolla festarikeikalla Provinssissa, Ruisrockissa ja Ilosaarirockissa. Sitä ennen bändi oli tehnyt pienimuotoisemmat comebackit Juhani Merimaan 60-vuotisjuhlissa vuonna 2007 ja Pekka Haaviston tukikonsertissa vuonna 2012.

Ultra Bran pianisti ja säveltäjä Kerkko Koskinen ja solisti Terhi Kokkonen kertovat Voice.fi:n haastattelussa, että bändi puhui Hartwall Arena -keikan mahdollisuudesta jo viime keväänä, kun kesän festarikeikkoihin valmistauduttiin. Bändi halusi tehdä lopullisen päätöksen areenakeikasta sen perusteella, miten kesän keikat menevät.

Festarikeikat menivät lopulta paremmin kuin bändi osasi odottaa, ja yleisön vastaanotto löi heidät ällikällä. Kymmenet tuhannet ihmiset iästä riippumatta saapuivat katsomaan bändiä, jonka hittikappaleiden esitykset äityivät hurmiollisiksi yhteislauluhetkiksi.

- Kesällä oli tosi hauskaa, ja keikat menivät hyvin. Tosi paljon meiltä on pyydetty vielä lisää keikkoja sekä sosiaalisessa mediassa että kasvokkain, Terhi Kokkonen kertoo Voice.fi:lle.

"Maailman luonnollisin asia"

Koskinen ja Kokkonen tiedostavat, että kaikilla bändin ystävillä ei ole ollut mahdollisuutta tai edes kiinnostusta lähteä festaroimaan. Nyt nämä fanit saavat mahdollisuuden päästä osaksi Ultra Bran uutta tulemista Helsingissä, jossa koko bändin tarina sai alkunsa.

- Moni on tätä toivonut, ja on maailman luonnollisin asia, että teemme keikan myös Helsingissä, Kerkko Koskinen kommentoi.

Kaikki Ultra Bran viime kesän kolme festarikeikkaa olivat suurmenestyksiä. (kuva: AOP)

Kaksikon mukaan Ultra Bra ei ole vielä ehtinyt yhtään suunnitella areenakeikkaa. Ultra Bra ei ole koskaan aiemmin esiintynyt areenalla, ja he odottavat uudenlaisen esiintymispaikan haltuunottoa innostunein mielin. Luvassa on mahdollisesti visuaalisempi show kuin kesäfestareilla esimerkiksi valojen osalta, mutta musiikki pysyy keskiössä.

- Meillä on niin paljon soittajia ja laulajia lavalla, ettei sitä kannata sotkea tanssijoilla ja hillittömillä säädöillä. Sellaiset elementit alkavat jossain kohtaa syödä musiikkia. Luvassa on pidempi keikka kuin festareilla. Festarikeikat ovat aika napakoita, ja nyt on mahdollisuus syventää. Festareilla ei ainakaan kannata määrättömästi slovareita vetää, Koskinen sanoo.

Kuten festarikeikoilla, myös Hartwall Arenalla on luvassa kunnon nostalgiatrippi. Kokkonen lupailee, että kaikki yhtyeen ydinkappaleet kuullaan keikalla. Kesän ekan festarikeikan jälkeen fanit jäivät ihmettelemään, miksi Jäätelöauto ja Kirjoituksia eivät olleet setissä mukana. Bändi otti fanien toiveen huomioon ja esitti molemmat kappaleet lopulta viimeisellä festarikeikallaan Ilosaarirockissa. Fanien on silti turha yrittää vaikuttaa settilistaan tällä kertaa.

- Tämä ei ole toivekonsertti, Kokkonen painottaa.

Ei uutta musiikkia - ainakaan vielä

Ultra Bran comeback ei ole sisältänyt uusia kappaleita, eikä uutta musiikkia aiotakaan nyt tehdä. Terhi Kokkonen ja Kerkko Koskinen sanovat haastattelussa, että bändi ei ole lainkaan keskustellut keskenään uuden materiaalin tekemisestä. Heidän mukaansa he alkavat vasta tässä haastattelussa miettiä koko asiaa.

- Siinä on monia juttuja, jotka laittavat mietteliääksi. Millaista se uusi musiikki sitten olisi? Siinä olisi myös paineita, ettei tee huonoa kamaa ja jotain ihmeellistä sähellystä. Kaikilla meillä on omat uramme käynnissä, ja ne menisivät heti jäähylle, jos uutta musiikkia tekisimme. Kaikkien pitäisi täysillä keskittyä siihen. Se on niin iso elämänmuutos, etten pysty kuvittelemaan sitä, Kerkko Koskinen pohtii.

Koskinen ei kuitenkaan halua täysin poissulkea uuden Ultra Bra -musiikin mahdollisuutta.

- Tietenkään ei voi tietää, jos yhtäkkiä kaikille tulee sellainen tunne, että v*ttu laitetaan omat jutut jäähylle ja katsotaan, pystytäänkö tekemään jotain hyvää. Sellaista ei ole nyt näköpiirissä.

Kokkonenkin on sitä mieltä, että ihan mitä tahansa ei voi Ultra Bra -nimen alla julkaista. Rima on korkealla.

- Tuo on aika rakastettua tavaraa, mitä nyt esitämme. Biiseistä on tullut klassikoita, jotka elävät todennäköisesti vielä kappaleiden tekijöiden kuoltua, Terhi Kokkonen sanoo.

Liput Ultra Bran Hartwall Arena -keikalle tulevat myyntiin maanantaina 4. syyskuuta yhdeksältä aamulla.

Lue myös: Ultra Bra -yhtyeen Kerkko Koskinen: "Nuoruutta ei jaksaisi elää uudelleen"

Kilpailut

Uusimmat