Kuva: Mikko Räsänen

Paljastus Yö-yhtyeestä: Raju kiusaaminen bändin sisällä aiheutti välirikon

19.10.2017 10:30 - Anna Hopi

Olli Lindholm kertoo olleensa jatkuvasti napin vastakkain bänditoverinsa Jussi Hakulisen kanssa.

1980-luvun alussa Porissa aloittanut Yö ei olisi voinut nousta menestykseen ilman Jussi Hakulisen loistavia kappaleita. Tämä mieltä Olli Lindholm, 53, on tuoreessa Olli - Yhden miehen varietee -kirjassa.

Mies kuitenkin tunnustaa, että armoton kateus sai Yö-yhtyeen jäsenten kiusaamaan jatkuvasti herkkää ja taiteellista Hakulista.

"Meillä oli esimerkiksi soittotreenit Nuorisoseuraintalolla. Me jostain syystä valehdeltiin, että nyt onkin pressikuvaukset kun tiedettiin, että silloin Jussi meikkaa ja vetää kunnon releet päälle. Kun Jussi sitten tulee sisään täydessä taisteluvarustuksessa, me nauraa räkätetään porukalla," Lindholm muistelee.

"En tosiaankaan ole ylpeä. Kateuttahan se oli. Alemmuudentuntoa. Jussi oli niin ylivoimainen, ja me muut oltiin riippuvaisia hänestä."

"Jussilta ei onnistunut oikein mikään"

Hakulisen erikoinen taiteilijaluonne oli helppo kiusaamisen kohde villiä rocktähden elämää viettäville yksioikoisille bänditovereille.

"Jussi oli outo. Mitenkään liioittelematta voi sanoa, että se oli joka kerta tapaus kun hänet näki. Aina sattui ja tapahtui jotain omituista. Jos Jussi teki itselleen voileivän, käteen tuli haava. Jos Jussi ajoi partaa, naama oli veressä. Jos Jussi otti viinaa, kuset tuli housuun. Jos Jussi joi kaljaa Reposaaren kalliolla, hän virtsasi vastatuuleen eli päällensä ja huusi "jumalauta, täällä sataa. /.../ Jussi oli äärettömän erikoinen hahmo. Jolta ei onnistunut oikein mikään." Lindholm sanoo.

Joutsenlaulu- ja Yhden illan varietee -kappaleista tunnettu mestarillinen biisintekijä jätti Yö -yhtyeen vuonna 1985, ja kertoi asiasta Punkaharjun keikalla. Ollin mukaan se oli dramaattinen hetki.

"Pommi räjähti silmille. Mulla oli sellainen olo kuin opettajan olisi tullut sanomaan, että Olli, sinä muuten jäit luokalle."

"Hakulinen halusi olla johtaja"

Jälkikäteen Lindholm muistelee käyneensä Hakulisen kanssa jatkuvaa valtataistelua bändin sisällä.

"Hakulinen halusi olla johtaja. Mutta ei hänestä ole johtajaksi. Ja minusta taas ei ole Joutsenlaulun tekijäksi. Siinä se lyhyesti. Epe Helenius muisteli hiljattain, että minä ja hakulinen tapeltiin aina. Ei oltu viittä minuuttia sovinnossa. Mä halusin määrätä miten hommat tehdään ja Jussi halusi kyseenalaistaa kaikki mun tekemiset," hän sanoo.

"Meillä Jussin kanssa välit kaatui siinä mielessä menestykseen, että Jussihan sai paljon ylistystä osakseen, syystäkin, ja me muut sitten kateuttamme kostimme sen. Tosin kyllä Jussikin teki oman osansa esimerkiksi olemalla niin tumpelo käytännön asioissa, kuten on puhuttu." 

Hakulisen lähtö toi Yö-jäsenille paniikin - mistä lisää hyviä kappaleita? Olli kääntyi Pelle Miljoonan puoleen, mutta Yö ajautui silti 80-luvun loppua kohden tilanteeseen, jossa mietittiin lopettamista. Kun Jussi Hakulisen sooloura floppasi, Olli tunsi vahingoniloa, vaikka oli itsekin samaan aikaan ongelmissa.

(kuva: Mikko Räsänen)

Lue myös: Olli Lindholm, kenen suomalaisartistin kanssa haluaisit tehdä kappaleen?

Kilpailut

Uusimmat