Kuva: Mikko Räsänen

Anssi Kela uransa isoimmasta käännekohdasta: "Lamppu syttyi päässäni"

14.11.2017 18:30 - Anna Hopi

Muusikko Anssi Kela joutui sukeltamaan pohjalle, jotta hän olisi oivaltanut uransa tärkeimmän asian.

Laulaja Anssi Kela, 45, kokee uransa suureksi käännekohdaksi vuoden 2001 Helsinki-päivän konsertin kaivopuistossa.

- Se oli selkeä hetki, että nyt on isompi pyörä lähtenyt pyörimään. Nousin kaivopuiston lavalle ja koko kaivarin mäki oli mustanaan ihmisiä. Aloin laulamaan omaa Puistossa-biisiäni, ja en kuullut omaa ääntäni, koska yleisö lauloi niin isosti kappaleen mukana, hän muistelee.

- Tajusin, että jotain on tapahtunut.

Hullujen suosion vuosien jälkeen tuli myös notkahdus.

Vuonna 2009 Kelan Aukio-levyn jälkeen tehty kiertue typistyi seitsemään keikkaan. Tampereella häntä oli katsomassa 30 ihmistä.

- Se oli toisenlainen herätys. Tajusin, miten syvälle olen sukeltanut.

Uran tärkein asia löytyi suosta

Pari vuotta myöhemmin vuonna 2011 hän oli lämmittelemässä yleisöä akustisen kitaran kanssa ennen Eric Claptonia. Hän tajusi keikan aikana, että pystyi edelleen saamaan yleisön keikkahurmokseen. Samalla syntyi unelma siitä, että jonain päivänä hän esiintyisi vastaavalla isolla areenalla.

- Silloin lamppu syttyi päässäni, josta lähti se uusi nousu. Urani näytti artistina etenevän seinää päin. Sen sijaan, että siitä lähtisi syyttelemään muita, kyseenalaistin sitä, että olenko hoitanut itse asiat parhaalla mahdollisella tavalla. Minulle syntyi näyttämisen halu, Kela sanoo.

- Tajusin, ettei kukaan tule nostamaan minua täältä suosta. Asennemuokkauksen myötä tuli uudenlainen tekemisen ilo tähän ammattiin. Arvostin jokaista ihmistä, joka tuli kuuntelemaan keikkoja. Kun suuri suosio otettiin pois, kuulijoita ja tätä työtä alkoi arvostamaan eri tavalla, hän jatkaa.

- On erilainen tunne ottaa vastaan annettu asia kuin se, että ansaitset sen. Kun suosio tuli Nummela-levyn myötä annettu fiilis - sain paljon. Nyt on se tunne, että olen maratonini juossut ja olen saanut asioita, jotka kuuluvat minulle.

Lue myös: Anssi Kela on tauon tarpeessa: "Askel on viime aikoina painanut"

Kilpailut

Uusimmat