Kuva: Mikko Räsänen

Legendaarisen suomirock-kappaleen riffi paljastui kopioksi

10.01.2018 12:00 - Mikko Räsänen

Sami Yaffa kertoi totuuden Moottoritie on kuuma -kappaleen synnystä.

Klassikoiden kullankaivajat -ohjelmassa Sami Yaffa ja Ville Kinaret käyvät läpi maailman kuuluisimpia rock-kaupunkeja ja niihin liittyviä klassikkokappaleita. Yaffa on niiden suhteen todellinen asiantuntija, sillä hän lähti jo nuorena maailmalle ja päätyi Hanoi Rocksin menestyksen myötä kansainvälisen rockin sisäpiiriin, ja oppi tuntemaan maailmantähdet henkilökohtaisesti.

Radioplay-sovelluksessa julkaistun Klassikoiden kullankaivajien avausjaksossa ei kuitenkaan vielä oltu maailmalla, vaan aiheena oli Suomi ja kotimaan rock-klassikot. Yaffa teki läpimurtonsa todella nuorena, sillä hänet löydettiin jo läpimurtonsa tehneen Pelle Miljoonan yhtyeen basistiksi teini-ikäisenä.

- Pelle Miljoona oli julkaissut 1979 albumin Viimeinen syksy, mitä fanitin kovasti 15-vuotiaana. Sitten satuin saamaan 16-vuotiaana puhelinsoiton Pellen bändiltä, että haluatko liittyä yhtyeeseen. Se oli vähän surrealistista menoa. 

Yaffa taival Pellen yhtyeessä jäi lyhyeksi. Hän ehti vuoden aikana kiertää Pelle Miljoonan basistina Suomen moneen kertaan. Kiertämisen jälkeen hän oli mukana studiossa, kun bändi äänitti klassikkoalbumiksi nykyään laskettavan Moottoritie on kuuma -pitkäsoiton. Heti äänitysten jälkeen Yaffa lähti ja siirtyi Hanoi Rocksiin.

Klassikoiden kullankaivajissa Yaffa muistelee Moottoritie on kuuma -äänityksiä ja paljastaa albumin nimikkokappaleesta tiedon, mistä ei olla puhuttu aiemmin. Kappaleen kitarariffi ei olekaan alkuperäinen vaan se on poimittu maailmankuululta yhtyeeltä.

- Rock'n rollin tekohan on toisilta ottamista, lainaamista ja muuttamista omaksi. Tämä alkuriffi on suoraan blokattu Genesikseltä. Sitä ei kukaan tiedä, Yaffa kertoo.

Lataa ilmainen sovellus ja kuuntele Klassikoiden kullankaivajien koko 65-minuuttinen Suomi-jakso RadioPlaysta täältä

Lue myös: RadioPlay saapui Suomeen! – Ruotsissa ja Britanniassa menestynyt sovellus ladattavissa ilmaiseksi

Uusimmat