Kuva: Lauri Kujanpää

Miljoonasade-laulaja Heikki Salo muistelee vedenalaista keikkaa: "Puolet sanoivat, että kuolemme"

01.02.2019 22:15 - Lauri Kujanpää

Välillä yhtyeellä ovat voimat saattaneet loppua, mutta bändin fanijoukko, Sateistit, ovat kannustaneet Miljoonasadetta jatkamaan.

Miljoonasade on perustettu jo 1980-luvun alussa, ja yhtye porskuttaa edelleenkin pitkin Suomen keikkalavoja. Bändistä julkaistiin juuri Mikko Lundellin kirjoittama elämäkertakirja, sekä yhtyeen uusi albumi Karkumorsian ilmestyy tänään 1. helmikuuta. Yhtyeen keulakuva Heikki Salo, 61, kertoo Voice.Fi:lle, että on onnekas, että on saanut tehdä mielenkiintoisia töitä niin pitkään.

- Olen tehnyt asioita aina vain kiinnostuksen mukaan, milloin musiikkia, milloin teatteria. Se on vain tuuria, että siitä on saanut sen verran rahaakin, ettei ole tarvinnut muuta tehdä.

Yksi yhtyeen tunnetuimpia kappaleita on debyyttisingle Lapsuuden sankarille, joka julkaistiin 14. elokuuta 1986. Kappale kertoo neuvostoliittolaisesta avaruuslentäjästä Juri Gagarinista, ja se on käännetty myös venäjäksi.

- Se kappale päätyi jopa Juri Gagarin leskelle, joka hommasi sen levyn itselleen. Kappale on muutenkin mielenkiintoinen, sillä siitä on tehty yli 20 cover-versiota.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

(kuva: AOP)

Elämäkertakirjassa käydään läpi yhtyeen historia aina tähän päivään asti. Opuksessa ruoditaan uraa hyvin yksityiskohtaisesti, mutta muutama asia jätettiin loukkaavista syistä pois.

- Muutama kipukohta sieltä jäi pois – sanotaanko vaikka, että ihmisten kunnioittamisen takia. Muuten se sisältää hyvin rehellisen muistelman siitä, mitä olemme käyneet läpi vuosien varrella.

Välillä yhtyeellä ovat voimat saattaneet loppua, mutta bändin fanijoukko, Sateistit, ovat kannustaneet Miljoonasadetta jatkamaan.

- Olemme kuin yksi kokonainen heimo. Sateistit auttavat meitä paljon monissa asioissa ja kannustavat. He ottavat muun muassa promokuvia, auttavat järjestelyissä, ja me sitten soitamme heille esimerkiksi yksityiskeikkoja.

Vedenalainen keikka

Yksi ikimuistettava tapahtuma on Rocktopus-konsertti, jossa Miljoonasade soitti ensimmäisenä maailmassa vedenalaisen konsertin. Vuonna 1995 Samppalinnan maauimalassa toteutettu keikka uusittiin myös pari päivää myöhemmin Jyväskylässä.

- Se oli mielenkiintoinen produktio. Olemme bändissä intohimoisia sukeltajia ja mietin eräs vuosi, että voisi tehdä jotain todella erikoista. Joku sitten ideoi, että tuossa olisi viisi ja puoli metriä vettä, että mennään sen pohjaan soittamaan. Siitä se ideointi alkoi.

- Soiteltiin sähkömiehille ja puolet heistä sanoivat, että kuolette, ja puolet, että ette. Aikaa kului lopulta puolitoista vuotta, kun rakenneltiin bassot, kitara ja rummut niin, että ne kestävät vettä. Koskettimet laitettiin vesikelloon. Keikka saatiin soitettua ja se kuvattiin myös videolle.

Kyseisen videon voit katsoa alta.

Voice.fi, Radio Nova ja Radio Suomirock ovat osa Bauer Mediaa.

Jos video ei näy, katso se tästä.

Lue myös: Miljoonasade-yhtye on Heikki Salolle toinen perhe: "Tiedämme toisistamme enemmän kuin vaimot"

Lue myös: Erittäin hyvä ellei täydellinen! Mascara tekee paluun

Uusimmat