Kuva: Lauri Kujanpää

Ismo Alanko löysi sellon musiikkiluokalta - "Laulukoe oli vuoden kauhein hetki"

20.05.2019 21:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Ismo Alangolta julkaistiin viime viikolla uusi albumi.

Suomalaisen rock-musiikin legenda Ismo Alanko, 58, julkaisi uuden albumin Minä halusin olla kuin Beethoven 17. toukokuuta. Mielenkiintoisella nimellä varustetulla albumilla legenda palaa juurilleen.

- Levyllä on palattu juurille, sillä halusin tehdä perinteisen rock-levyn. Pyrin löytämään jälleen sen tavan, että miltä rock-musiikki kuulostaa nykypäivänä, Alanko kertoo Voice.fi:n haastattelussa ja jatkaa:

- Levyn nimi tuli Nuorena Nukkuneet -kappaleen aloituslainista. Se vain jotenkin sopi koko albumille, sillä levystä tuli mieleen sellainen lapsuuden mielikuva tuimakatseisesta säveltäjästä, joka teki töitä tukka pystyssä.

Albumilta löytyy kappale Vihaan Kalevalaa. Alanko kertoo, että arvostaa kyseistä kansalliseeposta, mutta on myös saanut siitä yliannostuksen.

- Kalevala on upea kansalliseepos ja sisältää mahtavaa kieltä ja maagisia tarinoita ja koko kirja on muotoutunut suureksi osaksi meidän kulttuuriperintöämme. Äitini oli runonlausuja ja sitä kautta se tuli erittäin tutuksi. Ehkäpä sain jopa yliannostuksen.

- En kuitenkaan pidä sellaisesta kliseisestä Kalevala-kuvasta ja se on sellainen mielikuva, josta tuo kappale on syntynyt.

Musiikkia suurimalle fanille

Alanko kertoo haastattelussa, että nykyään kappaleita voi valita levylle - toisin kuin 80-luvulla.

- 80-luvulla kaikki tehdyt biisit päätyivät levylle, sillä silloin levyjulkaisutahti oli niin kiivas. Nykyään, kun julkaisuajat ovat pidempiä, niin tietenkin sitä valitsee vain parhaat. Mulla on aina haave ja ajatus siitä, millaisen levyn haluan tehdä, ja kuljen sitä juttua kohti. Tehdessä aina roiskuu, sillä linjassa on vaikea pysyä, koska luovuus voi olla hyvinkin runsasta. Siksi kaikki tehdyt kappaleet eivät aina mahdu kokonaisuuteen.

Ismo Alanko tekee musiikkiaan suurimmalle fanilleen sekä kovimmalle kriitikolle – eli itselleen. Alanko kertoo, että yrittää taiteella täyttää sisällään olevaa ”aukkoa”.

- Sitä aukkoa tuskin koskaan saa täyteen. Jos sen saisi, sitten ura varmaan loppuisi. Todennäköisesti se ei kuitenkaan koskaan täyty ja musiikintekijän homma on sellaista, että niin kauan kun on uteliaisuutta ja mielenkiinnon kohteita, niin on tekemätöntä musiikkia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

(kuva: Mikko Räsänen)

Musiikkiluokka ja laulukoe

Alanko tunnetaan myös sellonsoittajana. Mies sanoi Voice.fi:lle, että löysi sellon musiikkiluokalta, jonne pääsi laulukokeen kautta.

- Musiikki oli ensimmäisillä luokilla sellaista, että opettaja soitti ja oppilaat lauloivat virsiä. Meillä oli myös laulutunti, jolloin laulettiin jotain. Vuoden kauhein hetki oli tietenkin laulukokeet, joissa piti esiintyä luokan edessä.

- Muistan hyvin, kun Joensuuhun oltiin perustamassa musiikkiluokkaa ja laulukokeilla sitten päätettiin, että kuka sille luokalle otetaan. Mä lauloin Kukkiva Laaksorinne -kappaleen ja sain seiskan, mutta pääsin silti. En sitten tiedä, johtuiko se siitä, että poikia ei tarpeeksi halunnut kyseiselle luokalle.

- Meillä oli todella hyvä musiikinopettaja, jonka kanssa etsittiin kaikille sopivia soittimia ja sieltä mä sen sellonkin löysin.

Kesällä Ismo Alanko kiertää Suomea, ja keikkoja nähdään monella erilaisella lavalla ja festivaalilla. Kiertueella kuullaan uutta ja vanhaa sopivassa suhteessa.

- Kyllä sinne nuoruuden innolla lähdetään. Mulla ei ole viime kesän jälkeen ollut bändikeikkoja, joten siinä on ollut hommaa treenata. Keikoilla kuullaan uutta materiaalia ja bändillä on hallussa jo sata biisiä mun vanhasta tuotannosta, joten siellä voi tulla mitä vain!

Voice.fi, Radio City ja Radio SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa.

Muokattu 21.5 klo 17.22: Levyn nimi korjattu.

Lue myös: Ismo Alanko häkeltyi Metallican Rappiolla-vedosta - "Wau, mitä helvettiä"

Lue myös: Vanhoja suosikkikappaleita ei kuultu Ismo Alangon keikalla pitkään aikaan - nyt hän kertoo miksi

Kilpailut

Uusimmat