Kuva: Fotolia

Tunnista verenmyrkytyksen 5 oiretta ajoissa - älä vähättele arkisia merkkejä

27.09.2017 17:45 - Senja Rapila

Kannattaa olla mieluummin liian varovainen hälyyttävien oireiden suhteen kuin katua myöhemmin.

Voit lukea Women's Health -sivuston luettelemat verenmyrkytyksen oireet alapuolelta.

1. Kylmä tai nihkeä iho

Kun ihminen kärsii verenmyrkytyksestä, kroppa keskittyy pumppaamaan verta kaikista tärkeimpiin sisäelimiin, kuten sydämeen, maksaan ja aivoihin muiden ruumiinosien sijaan. Tämän vuoksi ihosi saattaa alkaa tuntua kylmältä ja nihkeältä. Tämä voi pysyä samanlaisena tai pahentua, joka voi johtaa septiseen shokkiin.

2. Tummanvärinen virtsa

Koska maksa vaurioituu yleisimmin verenmyrkytyksessä, varsinkin kun se on hyvin herkkä verenkierron muutoksille ja verenpaineelle, ei ole epätavallista, että se vaikuttaa myös virtsaan. Kun kroppasi huomaa matalan verenpaineen, se yrittää pitää kiinni kaikesta nesteestä mikä kropassa on kiinni. Tämä aiheuttaa sen, että virtsassasi on vähemmän nestettä, joka tarkoittaa tummempaa, haisevampaa virtsaa. 

Myös nestehukka aiheuttaa samanlaista oireilua; jos olet päivän aikana hikoillut ja menettänyt paljon nestettä, etkä ole korvannut sitä juomalla vettä, aiheuttaa se useita muutoksia virtsassa.

Jos siis huomaat tuntevasi olosi sairaaksi ja huomaat muutoksia virtsassasi tai virtsaamistavoissasi, ei kannata sitä aina laittaa pelkän nestehukan piikkiin.

3. Muuttunut mieliala

Hämmentyneisyys, hidastunut reaktioaika, pyörrytys ja asioiden unohtelu voivat olla kaikki merkkejä siitä, että veri ei kierrä kunnolla aivoihin, et ole nesteyttänyt kroppaasi kunnolla ja "pahat" toksiinit ovat päässeet kiertämään kroppaasi verenmyrkytyksen takia. Jos koet septisen shokin, kaikki nämä oireet ovat hyvin perusteellisia.

4. Hyvin nopea syke

Tämä ei tarkoita sitä, että olet käynyt aamulla lenkillä ja huomaat sykkeesi nousseen äärimmilleen. Jos syke nousee huomattavasti, ja tunnet sydämen tykyttävän rinnassasi hurjaan tahtiin, pelkästään istuessasi tuolila, on asiasta syytä huolestua.

Keskimäärin ihmisen sydän lyö 60 tai 90 kertaa minuutin aikana, joten jos kokeilet pulssiasi ja huomaat sykkeen nousseen yli 90 lyönnin per minuutti, voi kyse olla verenmyrkytyksestä. Verenmyrkytyksessä kroppa lisää kierroksia taistellessaan infektiota vastaan.

5. Vaikeuksia hengityksessä

Ellet harjoita meditaatiota, et todennäköisesti yleensä mieti hengitystäsi. Jos siis huomaat hengityksesi muuttuneen; hengität tiheämmin tai huomaat, että sinulla on hengitysvaikeuksia vaikka et ole harrastanut hengästyttävää liikuntaa, kannattaa syy siihen selvittää.

Keuhkokuume on yksi yleisimmistä infektioista, joka aiheuttaa verenmyrkytyksen.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Äiti paljasti ällöttävän vessatapansa saadakseen tukea - saikin vihaista palautetta

Lue myös: Tehokkain tapa lopettaa tupakointi selvitettiin

Lue myös: Yksi liike voi pelastaa henkesi - tee näin, jos meinaat tukehtua yksin ollessasi

Kilpailut

Uusimmat