Kuva: Fotolia

Älä sivuuta salakavalan kynsimelanooman oireita - tunnista merkit ja hakeudu lääkäriin ajoissa

12.10.2017 23:15 - Senja Rapila

Harvinaisen kynsimelanooman oireet on helppo sivuuttaa.

Tumma viiva kynnessäsi voi olla jotain paljon vakavampaa kuin pelkkä verenpurkauma, minkä ehkä ajattelet sen aluksi olevan.

Kynsimelanooma (subungual melanoma, mikäli se on kynnen alla, periungual melanoma, mikäli se on kynnen ympärillä) on harvinainen, mutta jopa tappava sairaus. Yksi syy siihen, että kynsimelanooma on hyvin vakava sairaus, on se, että yleensä diagnoosi saadaan hyvin myöhään. Monissa tapauksissa kun musta merkki kynnen alla saattaa näyttää verenpurkaumalta, eikä sitä oteta vakavasti. Diagnosointi saattaa kestää jopa kaksi vuotta.

Terveyskirjaston sivuilla esitellään erilaisia kynnen muutoksia, missä pääsee tutkimaan melanooman ja verenvuotojen välisiä eroja kynnen alla.

"Melaniini on pigmenttisolujen eli melanosyyttien tekemää mustaa pigmenttiä. Kynnen alaisen pigmenttiluomen melaniini muodostaa tavallisesti yhden pitkittäisen, tumman juovan kynteen, ja melaniinipigmenttiä on myös kynsivallissa. Muutos on hyvälaatuinen, mutta edellyttää aina melanooman poissulkua koepalalla.", Terveyskirjaston sivuilla kerrotaan.

Tositarina pelästytti Facebookissa

Eräs englantilainen kynsitaiteilija jakoi aiemmin tänä vuonna Facebookissa tositarinan asiakkaastaan, joka valitti salonkiin tullessaan mustasta viivasta peukalossaan.

Viraalissa Facebook-julkaisussaan Jean Skinner kertoo, että hänen asiakkaansa pyysi tummaa kynsilakkaa kynsiinsä, jotta tumma viiva saatiin peitettyä. Hän oli käynyt vuosien ajan eri kynsisalongeissa, missä mustaa viivaa kynnessä pidettiin pelkästään verenpurkaumana tai merkkinä kalsiumin puutteesta.

Skinner puolestaan nähdessään viivan käski asiakkaansa käydä näyttämässä peukaloaan ihotautilääkärillä välittömästi. Muutaman viikon päästä asiakas soitti Skinnerille, että lääkärissä hänelle todettiin aggressiivinen melanooma, joka oli levinnyt hänen imusolmukkeisiinsa.

Voit katsoa koko päivityksen alapuolelta.

Eli jos huomaat kynsissäsi värimuutoksia, käy näyttämässä ne lääkärille. Parempi olla liian varovainen kuin katua myöhemmin.

Lähde: Women's Health, Terveyskirjasto

Lue myös: Ihosyöpään sairastunut nainen kertoo: Bikiniselfiet pelastivat elämäni

Lue myös: Valkoviinikin altistaa ihosyövälle - katso asiat, jotka tietämättäsi lisäävät riskiä

Lue myös: Kuinka monta luomea oikeassa käsivarressasi on? Kertoo riskistä sairastua vakavasti

Kilpailut

Uusimmat