Kuva: Senja Rapila

Yleisökato sai Anssi Kelan muuttumaan: 'Tajusin, ettei kukaan tule nostamaan minua suosta'

06.05.2018 17:15 - Emmi Moilanen

Artisti kertoo uran vaikeimpien vaiheiden opettaneen sen, että menestystä ei tule ottaa itsestäänselvyytenä.

Uuden Ilves-kappaleen huhtikuussa julkaissut laulaja Anssi Kela, 45, kertoo, että ei halua laittaa itseään artistina tietynlaiseen muottiin, vaikka tuoreessa kappaleessa mies kertookin palanneensa Nummela-albumin tunnelmiin vuosituhannen alkuun.

- En halua mallata itseäni mihinkään nurkkaan, että nyt tehdään vanhanaikaista Anssi Kela -soundia, artisti kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Mies kertoo Ilves-kappaleen tekovaiheessa innostuneensa uudelleen vanhasta Mikan faijan BMW -kappaleestaan. Tuoreesta sinkkubiisistä löytyykin samoja elementtejä kuin vuosituhannen alussa julkaistusta kappaleesta.

- Keksin ikään kuin pyörän uudelleen ja nyt on aikaa kulunut niin pitkään tässä välissä, että se kuulostaa taas tuoreelta. Kun Ilveksen pistää soimaan niin tulee olo, ettei kukaan muu tee tällaista juttua tai kuulosta tältä. Se innosti tässä prosessissa, Kela kertoo.

Kontakti yleisöön toissijaista

Vaikka Ilveksen kohdalla Kela on palannut uransa alkuvaiheen tunnelmiin, mies ei myönnä erityisesti kaipaavansa menneitä aikoja. Varsinkin lavaesiintyjänä Kela kokee kehittyneensä merkittävästi.

- Koen olevani todella paljon parempi ja vahvempi artisti. Jos katsoo 2010-luvun Anssi Kelaa ja vertaa Nummela-aikojen kaveriin, niin siinä on aika selkeä ero.

Artisti kertoo, että on löytänyt itsestään uusia puolia. Kela uskaltaakin nyt heittäytyä ja laittaa ”kroppaa likoon” lavalla. Myös kontaktin ottaminen yleisöön on kokenut merkittävän muutoksen.

- Nummela-aikoina oli vähän semmoinen fiilis, että olimme bändin kanssa lavalla pitämässä hauskaa ja tuolla on yleisö sitten vain kuuntelemassa meitä.

Kela muistelee, että tällainen lähtökohta oli melko nurinkurinen.

- Tärkeämpää oli se, että meillä oli keskenämme hauskaa siellä lavalla, eikä rakentunut siltaa sinne yleisöön. Se on asia, minkä on oppinut kantapään kautta siinä vaiheessa, kun keikoilla ei sitten ollut niin paljon yleisöä. Siinä rupesi miettimään, olenko itse tyrinyt tämän homman, Kela muistelee uransa vaiheita.

"Kukaan ei tule nostamaan suosta"

Kela kertoo uransa vaikeimpien hetkien liittyneen vaiheeseen, jolloin keikkayleisö sekä keikkojen määrä harvenivat. Laulaja toteaa, ettei ryhtynyt syyttelemään tilanteesta muita, vaan joutui katsomaan itseään rehellisesti peilistä.

- Kysyin itseltäni, olenko hoitanut hommani niin hyvin kuin ne olisivat hoidettavissa. Jouduin vastaamaan, että en ole, ja pitää kehittää itseäni. Ei minua kukaan tule nostamaan suon silmästä, vaan pitää rimpuilla itse ylös.

Kelan mukaan tämä ajatus synnytti hänessä määrätietoisen ja aivan uudenlaisen motivaation työtä kohtaan.

- Keikka ja yleisö kerrallaan lähdettiin rakentamaan uudelleen. Sitä kautta syntyi myös uudenlainen työn ilo ja rupesin nauttimaan siitä hommasta paljon enemmän, kun huomasi, että nyt mennään eteenpäin ja kehitystä on tapahtunut.

Menestys ei ole itsestäänselvyys

Kelan mukaan uudelleen löytynyt innostus on ollut sellainen asia, joka tarttuu.

- Kun ihmiset tulevat keikoille ja näkevät, että lavalla on tyyppi, joka on innoissaan ja tykkää siitä mitä tekee, niin kyllähän se tarttuu siihen yleisöönkin.

Mies kertoo, että yleisöiden ollessa Nummela-albumin julkaisun jälkeen isoimmillaan, innostus ei heijastunut hänestä keikkalavoilla riittävästi.

- Pidin sitä kaikkea vähän itsestään selvänä. Meni muutama vuosi eteenpäin ja huomasinkin, että o-ou, nämä eivät välttämättä enää olekaan kauhean itsestäänselvyyksiä, mies tiivistää.

Kuuntele Anssi Kelan tuore Ilves-kappale alta.

Lue myös: Anssi Kelan lomapaniikki: Salakuvaajat jahtasivat uimahousukuvia

Lue myös: Anssi Kela yllättää: "Haluan kirjoittaa oman elämäkertani"

Kilpailut

Uusimmat